Sinema tarihi bugüne kadar yapımına milyonlarca dolar harcanan filmlerle dolu. Kimi filmler o kadar pahalı ki hem yapım sürecinde hem de başrol oyuncularına ayırdıkları bütçelerle rakiplerini fazlasıyla geride bırakıyor. Gişe rekorları kıran pahalı filmlerin bize kendimizi izleyici olarak fazlasıyla küçük hissettirdiği bildiğimiz bir gerçek. Fakat aralarında öyleleri var ki sizi hesap yeteneklerinizi yeniden test etmeye zorlayacak!
İşte o filmler! ?
11. Star Wars Son Jedi (2017) – 300 Milyon Dolar
Star Wars filmlerinin hepsi yüksek bütçeli filmler arasında ancak yapım sürecine harcanan meblağ yıllar geçtikçe artış gösterdiğinden, listemize Son Jedi ile başlıyoruz. Büyük bir prodüksiyon ve pazarlama bütçesine sahip olan 2017 yapım film için 416 milyon dolar harcandı. Dünya çapında 1 milyar dolar hasılat yapan film aynı yılın en çok hasılat yapan filmi olarak tarihe geçmeyi başardı.
10. Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu (2007) – 300 Milyon Dolar
Yüksek bütçeli filmlerin hepsi iyi hasılat rakamlarına ulaşmak zorunda değil ve sinema tarihi bu tip filmlerle dolu. Ancak 2007 yapım Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu, bu verinin aksini kanıtlıyor. Kendi yılı için dev bir meblağ olan 300 milyon dolarlık bütçesiyle tarihin en pahalı yapımlarından olan film, aynı zamanda 960 milyon dolarlık hasılatı ile 2007’nin en yüksek hasılat sayılarına da sahip oldu. Bütçenin büyük kısmı ise dev setlere, harika kostümlere ve elbette yıldız oyuncu kadrosuna harcandı.
9. Avengers: Sonsuzluk Savaşı (2018) – 325 Milyon Dolar
Kimilerine göre süper kahraman filmleri abartılan bir tür ve bu nedenle kategorinin yüksek yapımlı filmleri beklenen başarıyı yakalayamıyor. Ancak 325 milyon dolarlık bütçesiyle 2 milyar dolarlık gişe rekoru kıran Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı, bu bakımdan dünya genelinde başarı elde eden ilk film. Dolayısıyla ardından gelen sinema filmlerini şekillendirerek kendi kategorisinin popülerleşmesini sağladığı söylenebilir.
8. Hızlı ve Öfkeli 10 (2023) – 340 Milyon Dolar
Hızlı ve Öfkeli efsanesinin son filmi son yılların en pahalı filmleri arasında. 2023 yapım filmde 340 milyon dolarlık bütçenin büyük kısmı kurulan dev çekim sahnelerine ve aksiyon sahneleri için yapılan pratiklere harcandı. Elbette kullanılan ultra lüks arabalar ve ünlü kadrosu da bu bütçeye dahildi. Çekim sırasında yaşanan zorunlu yönetmen değişikliği ise bütçe harcamalarını biraz kısıtlamış olsa da filmin genel olarak ideal hasılat geliri elde etmesini engellemedi.
7. Avatar: Suyun Yolu (2022) – 350 Milyon Dolar
2009 yılında ilki çıktıktan sonra ikincisi uzun süredir beklenen James Cameron’ın Avatar filmi, 2022 yılında 350 milyon dolarlık bütçesiyle sonunda tamamlandı. Ünlü yönetmen filmin dünya genelinde en çok hasılat yapan üçüncü veya dördüncü film olmasını beklediğini söyleyerek hedefi tam onikiden vurdu. Çünkü Avatar: Suyun Yolu 2,3 milyar dolarlık hasılatıyla bütün zamanların en çok kazandıran üçüncü filmi oldu.
6. Avengers: Endgame (2019) – 356 Milyon Dolar
Avengers serisi bir kez büyük başarı elde ettikten sonra beklenti benzer şekilde devam etti. 2019 yılında çıkan Endgame 356 milyarlık bütçesine karşılık, tıpkı kendisinden beklendiği gibi 2,798 milyar dolarlık hasılat elde etti. Sadece açılış hafta sonunda bile 357 milyon dolar kazanarak kendi bütçesini çıkaran film, üç gün içinde bu sayıyı üçe katladı.
5. Avengers: Ultron Çağı (2015) – 365 Milyon Dolar
Serinin eski filmlerinden olan Ultron Çağı aynı zamanda serideki en pahalı film. 365 milyon dolarlık bütçesiyle son çıkan filmden bile pahalıya patlayan Ultron Çağı, yüksek bütçesini kullanılan özel efektlere ve dünya geneline yayılan farklı çekim alanlarına borçlu. Ancak Marvel ve Walt Disney ortaklığı olan film, 2015’in dördüncü en iyi hasılatını elde etti. Buna rağmen, benzer başarı düşük bütçeli ilk Avengers filmlerinde de görüldüğünden, Ultron Çağı yapımcılar açısından hala bir hayal kırıklığı ve başarısızlık olarak kabul ediliyor.
4. Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde (2011) – 379 Milyon Dolar
2011 yapım Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde, 379 milyon dolarlık dev bütçesiyle uzun yıllar tarihin en pahalı filmi olma unvanını korudu. Bütçe harcamasının fazla olmasının nedenleri arasında ise farklı çekim lokasyonları, Avatar’dakine benzer özellikte 3D kamera kullanım yoğunluğu ve etkili görsel efektler için aynı anda 10 farklı şirketin çalışıyor olması gibi faktörler vardı. Bununla birlikte film 2011’in en iyi hasılat getiren üçüncü filmi olmayı başardı.
3. Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi (2019) – 416 Milyon Dolar
Skywalker serisinin son filmi olarak tanıtılan Skywalker’ın Yükselişi, 416 milyon dolarlık dev bir bütçeyle tamamlandı. Bütçenin büyük kısmı, yapımcı Colin Trevorrow’un projeden ayrılmasından sonra yeni bir yaratıcı ekibin işe alınmasına ve devam üçlemesini tamamlamak için kurulan dev setlere harcandı. Ancak yüksek bütçesinin tersine film, 1 milyar dolarlık geliriyle serinin en düşük hasılat sayılarını elde etti. Yine de Covid-19 öncesi çıkış yapan en büyük hitlerden biri olmayı başardı.
2. Jurassic World: Yıkılmış Krallık (2018) – 432 Milyon Dolar
Eski Jurassic efsanesinin yeni mirasçısı ve üçlü serinin ikinci filmi olan Yıkılmış Krallık, 432 milyon dolarlık astronomik bütçesiyle tarihin en pahalı filmlerinden. Aslında yapım sırasında planlanan bütçe 170 milyon civarıydı fakat dinozor yapımının gerektirdiği teknik detaylar ve modellemeler, bütçeyi neredeyse üç katına çıkardı. Film dünya genelinde 1.3 milyar dolarlık hasılat elde etmiş olsa da 2022 yılında çıkan serinin son filmi 185 milyon dolar gibi çok daha düşük bir bütçeye sahipti. Dolayısıyla elde edilen hasılat harcanan meblağ karşısında isteneni sağlayamadı.
1. Star Wars: Güç Uyanıyor (2015) – 447 Milyon Dolar
Ve gelelim gelmiş geçmiş en pahalı filme…
2015’in efsanesi Güç Uyanıyor, sadece kendi serisinin değil dünya sinema tarihinin de en yüksek bütçeli filmi. Çünkü film için 447 milyon dolarlık dev bir bütçe ayrıldı. Bu meblağın 2015 gibi bir yıl için ne kadar pahalı olduğu ise ayrı bir konuydu. Ancak film, uzun süredir beklenen ve devam serisinin gidişatının bağlı olduğu önemli bir yapım pozisyonundaydı. Nitekim, beklentiyi karşıladı ve gişede 2 milyar dolarlık hasılat yaparak yılın en çok kazandıran yapımı oldu. Bugün bile yerel gişede bu pozisyonunu korumaya devam ediyor. Ayrıca devam filmlerinden elde edilen başarının yüksekliği de yine bu yapımın başarısına bağlanıyor.
Bonus
Son dönemin en çok konuşulan iki filmini eklemeden geçemezdik…
Margot Robbie’nin başrolünde yer aldığı Barbie filminin yapımına 145 milyon, tanıtımına ise 150 milyon dolar harcandı. Ancak film kısa sürede o kadar sükse yaptı ki çıkışının dördüncü haftasında sadece Amerika’da 526,3 milyon dolarlık, yurt dışında ise 657,6 milyon dolarlık hasılat yaptı. 13 Ağustos itibariyle 1,18 milyar dolarlık kazanç sağlayan film, aynı zamanda Amerika’da kadın bir yönetmenin bugüne kadar bu kadar başarı elde ettiği tek film olması açısından da önemli.
Daha dar bir kitleye hitap eden biyografi tarzı Oppenheimer ise Nolan hayranları tarafından uzun süredir bekleniyordu. Film, Barbie’den ayrı kulvarda yarışsa da son dönemin bir diğer popüler filmi ve 100 milyon dolarlık bütçesine karşılık olarak dördüncü haftasıyla birlikte toplam 649 milyon dolarlık hasılat elde etmiş durumda.